• Naslovnica
  • Vijesti
  • U ponedjeljak 17.10. MGIPU objavljuje Poziv na dostavu projektnih prijedloga za energetsku obnovu

Novosti

U ponedjeljak 17.10. MGIPU objavljuje Poziv na dostavu projektnih prijedloga za energetsku obnovu

Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević najavio je u srijedu da idućeg tjedna počinje realizacija programa za energetsku obnovu višestambenih zgrada i zgrada javnih ustanova koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja.

Radi se o podupiranju energetske učinkovitosti i korištenje obnovljivih izvora energije u javnoj infrastrukturi, uključujući javne i stambene zgrade, a na raspolaganju je ukupno 311 milijuna eura iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Od tog iznosa 211 milijuna eura namijenjeno je energetskoj obnovi zgrada javnog sektora, dok se preostalih 100 milijuna eura odnosi na energetsku obnovu stambenih zgrada.
Ministarstvo će u ponedjeljak, 17. listopada, objaviti poziv za dostavu projektnih prijedloga za energetsku obnovu višestambenih zgrada, s krajnjim rokom za podnošenje projektnih prijedloga od 90 dana. Time se u Hrvatskoj počinju trošiti sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a hrvatski Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost više neće dodjeljivati novac za te svrhe, rekao je Kuščević na konferenciji za novinare.
Temeljem prvog poziva Ministarstvo će dodijeliti 152 milijuna kuna, što će pokrenuti investicije veće od 250 milijuna kuna, istaknuo je Kuščević. Korisnici sredstava su vlasnici višestambenih zgrada, a prijave u njihovo ime podnosi upravitelj zgrade ili predstavnik suvlasnika.
Ušteda energije od 50 posto
Uvjet za prijavu je 50 postotna ušteda energije za grijanje/hlađenje na godišnjoj razini. Najniži iznos sredstava koji prijavitelji mogu tražiti je 150.000 kuna, a najviši 16,5 milijuna kuna po višestambenoj zgradi. Procjenjuje se da u Hrvatskoj ima oko 50 milijuna četvornih metara korisne površine višestambenih zgrada, odnosno više od pola milijuna stanova.

Projektna dokumentacija sufinancira se u iznosu od 85 posto, a uključuje izradu energetskog pregleda i certifikata prije i poslije obnove zgrade i glavni projekt. Provedba obnove na zgradi, stručni nadzor građenja i projektantski nadzor sufinanciraju se u iznosu od 60 posto prihvatljivih troškova za područje cijele Hrvatske. Financiraju su radovi na obnovi ovojnice zgrade, zamjeni sustava grijanja, unutarnje rasvjete i uvođenju obnovljivih izvora energije.

Potrebna dokumentacija malo je složenija, budući se radi o sredstvima EU-a, nego kad su se projekti financirali nacionalnim sredstvima, sukladno zahtjevima Europske komisije. Stoga Ministarstvo dodjeljuje više od 4,5 milijuna kuna Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, koji će pomagati prijaviteljima u pripremi, prijavi i provedbi projekata, rekao je Kuščević.
Napomenuo je kako očekuje energetsku obnovu bazena u Splitu vrijednu 40 milijuna kuna, u tijeku su radovi na obnovi Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević u Zagrebu, Opće bolnice u Karlovcu, Sveučilišta sjever u Varaždinu i niz drugih uspješnih projekata.
U četiri godine ulaganje 620 milijuna eura u graditeljstvo
Što više projekata realiziramo ostvarujemo veće energetske uštede, smanjit ćemo emisiju ugljikova dioksida, popraviti vizuru gradova i naselja te život, rad i boravak u tim zgradama učiniti ugodnijim. Također ćemo podići građevinski sektor jer uz 311 milijuna eura idu i sredstva investitora, što znači dvostruki iznos, odnosno oko 620 milijuna eura koji će se u iduće četiri godine uložiti u hrvatsko graditeljstvo, kaže Kuščević.
Početkom studenoga Ministarstvo planira objaviti poziv za dostavu projektnih prijedloga za energetsku obnovu zgrada javnih ustanova koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja, najavio je Kuščević. Napomenuo je da, budu li iskorištena sva predviđena sredstva, imaju dogovor s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU o alokaciji dodatnih sredstava, pa nitko neće biti zakinut.
Na poziv će se moći javiti jedinice lokalne i područne samouprave koje su vlasnici zgrada u kojima javne ustanove obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja i/ili osnivači javnih ustanova koje obavljaju tu djelatnost, kao i same ustanove.

Dodatne informacije o ovom Pozivu i trenutno stanje Poziva za energetsku obnovu zgrada odgojno obrazovnih ustanova

IZVOR

Kolačići nam pomažu pružati usluge. Upotrebom naših usluga prihvaćate našu upotrebu kolačića.