Izračunajte naknadu za predstavnika, čistačicu

Poštovani suvlasnici,

ukratko bi Vas htjeli upoznati s obvezama plaćanja poreza i doprinosa na naknade predstavnika ili osoba koje obavljaju poslove čišćenja ili neke druge slične poslove. Ove naknade spadaju u povremene poslove i u smislu Zakona o porezu na dohodak definirane su kao drugi dohodak.

U skladu s navedenim Zakonom čl.32 st.3 t.11., oporezive su na način da se od bruto naknada plaćaju mirovinska davanja 20% , zdravstveno osiguranje 13%, te obavezno porez od 25% na koji se obračunava prirez ovisno o mjestu (gradu prebivališta), Zagreb 18%. Kada se naknade obračunavaju za umirovljenike tada se ne plaćaju doprinosi, već samo porez i prirez na dohodak.

Ove naknade obavezno obračunava i plaća poslodavac pri svakoj isplati neto naknade. Pojednostavljeno rečeno koeficijent za preračunavanje neto u bruto iznos, na svaki neto dohodak obračunava se 1.77305 (ukupno doprinos za MIO, porez i prirez na dohodak) i na taj bruto obračunava se 13% zdravstvenog doprinosa. Prema tome, koeficijent sa svim davanjima iznosi 2.0035, dok se na neto naknadu umirovljenika plaća 1.41844 (ukupno porez i prirez).

Primjer: Neto iznos je 600,00 kuna, iz pričuve zgrade izdvaja se 600 x 1.41844=851,06 kn za umirovljenike, te 600 x 2.0035=1202,10 kn za ostale.

Podružnica GSKG pri svakoj isplati ovih naknada obračunava sve zakonske obveze plaćanja poreza i doprinosa, šaljemo obrasce koji se mjesečno dostavljaju poreznoj upravi, izdajemo godišnju potvrdu o ostvarenom drugom dohotku i plaćenim doprinosima, porezima i prirezima, na osnovu kojih možete podnijeti zahtjev za povrat poreza i prireza ako smatrate da za to imate osnovu.

Ove bruto naknade moraju biti osigurane kroz GPU zgrade koji dogovarate s našim područnim uredima.

   
neto naknada umirovljenici neto naknada drugi dohodak
   
bruto naknada umirovljenici bruto naknada drugi dohodak
   

Kolačići nam pomažu pružati usluge. Upotrebom naših usluga prihvaćate našu upotrebu kolačića.