• Naslovnica
  • Vijesti
  • Predstavnici Fonda za zaštitu okoliša s predstavnicima GSG-a u posjeti zgrada na Energetskoj obnovi velikogoričkih zgrada

Novosti

Predstavnici Fonda za zaštitu okoliša s predstavnicima GSG-a u posjeti zgrada na Energetskoj obnovi velikogoričkih zgrada

„Fond ima višegodišnje iskustvo u provedbi sufi nanciranja energetske obnove višestambenih zgrada. Proteklih godina je program kroz više izmjena doživio mnoga poboljšanja te smo kao predstavnici struke izuzetno zadovoljni što smo imali prilike sudjelovati u njegovoj izradi i provedbi.“ rekao je Mladen Ilijević, voditelj tima za energetsku obnovu višestambenih zgrada u Fondu.

„Iz nacionalnih sredstava je sufi nanciranje obnove odobreno za 430 zgrada, a očekujemo da sufi nanciranje iz EU sredstava dobije još njih oko 600, što će dati veliki zamah građevinskom sektoru i značajan doprinos uštedama energije na nacionalnoj razini, a naročito možemo pohvaliti Veliku Goricu koja je na posljednjem natječaju napravila veliki korak po pitanja same obnove, čemu smo danas osobno i svjedočili našom posjetom. Napominjem kako će se na taj način ujedno povećati kvaliteta postojećeg fonda zgrada, ali i života suvlasnika i upravo to je ključna motivacija za pokretanje postupaka energetske obnove. Iz naše prakse evidentno je da je informiranost suvlasnika i uključenost u sve procese ključan element uspjeha ovakvih projekata.“ rekao je Ilijević.

Osvrnuo se i na moguće prepreke s kojima se suočavaju upravitelji kod planiranja projekata obnove, ali i kod prijavljivanja na natječaje. „Jako je važno razgovarati o svim koracima procesa i istaknuti sve ključne potencijalno zbunjujuće informacije. Energetska obnova je kompleksan proces, od ideje do finalne realizacije. Iako financijski poticaji mogu povećati interes suvlasnika, samo suradnja i stručnost svih uključenih u proces rezultira uspješnom realizacijom obnove. Daljnji rezultati su onda zajamčeni, i to u vidu ušteda i zadovoljstva suvlasnika.“

Kako bi se, za početak, uspješno realizirao sam postupak prijave, Fondu je dodijeljena uloga pružatelja tehničke pomoći prijaviteljima za EU sredstva za energetsku obnovu. „EU pravila su nešto zahtjevnija od prijašnjih, nacionalnih, i u tom smislu je bila potrebna dodatna pomoć, kako bismo osigurali da što više zgrada ostvari pravo na sufi nanciranje. Interes je bio čak i veći od očekivanog, no drago nam je što smo uspjeli pripremiti zaista značajan broj projektnih prijedloga, njih ukupno 16 s velikim iznosima pojedinačnih investicija, a samim time i velikih iznosa subvencija. Također nam je zadovoljstvo reći da smo na natječaju aplicirali i najveću zgradu u Hrvatskoj s ukupno 258 stanova i 5 poslovnih prostora, a to je zgrada u ulici Slavka Kolara 19-27 u Velikoj Gorici, rekao je direktor GSG-a, Tomislav Landeka.

Energetska obnova ključan je korak kada govorimo ne samo o uštedi građana i kontroliranoj apsorpciji energije, već i o zaštiti i očuvanju same zgrade. Provedena obnova osim manjih računa povećava i vrijednost same nekretnine – što je vrlo važno u dugoročnom planiranju o domu.
Ono što je važno istaknuti je to da je energetska učinkovitost jedan od važnih preduvjeta za smanjenje cijene grijanja, a što je nama u Velikoj Gorici izuzetno važno jer je cijena kW/h toplinske energije među najvišima u Republici Hrvatskoj, a jedino na ovakav način, energetskom obnovom možemo na to utjecati. Zato sam i posebno ponosan na to što smo dobili 16 izjava Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost o spremnosti projekata, te da krećemo s obuhvatnim i vrijedim radovima za sve zgrade prijavljene na ovaj natječaj. U protekle dvije godine pokazali smo da smo uistinu „energično učinkoviti“ te da smo radovima osigurali bolji, kvalitetniji i energetski učinkovitiji dom za Goričane. Energetska obnova je visoko vrijedan i dugoročno isplativ projekt koji će donijeti velike uštede Gradu, ali i građanima.
 
 
 
Svi naši napori uvijek su ostvareni zajedno s predstavnicima stanara i sa suvlasnicima zgrada te nam je taj odnos izuzetno važan za obostrano zadovoljstvo. Također, ističem važnu ulogu djelatnika Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, bez kojih ovaj posao ne bismo mogli realizirati, te im ovo prilikom svima zahvaljujem, izjavio je Landeka.

 

 

Kolačići nam pomažu pružati usluge. Upotrebom naših usluga prihvaćate našu upotrebu kolačića.